Het haringkaken is een uitvinding uit de Middeleeuwen. Bij het kaken worden de maag, kieuwen, hart, leveren ingewanden verwijderd en blijft alleen de alvleesklier zitten. Deze klier zorgt voor het conserveren en rijpen van de vis. De zoute haring krijgt daardoor zijn echte zoute haringsmaak die Nederlanders lekker vinden.
Denemarken
De overlevering heeft dit kunstje toegeschreven aan Willem Beukelszoon uit Biervliet in Zeeuws Vlaanderen. In de 14e eeuw zou hij het kaken hebben ontdekt. Archeologische vondsten en andere bronnen wijzen op een oudere kaaktraditie in Scandinavië. De Denen die nu geen gekaakte verse haring meer eten hebben de vroegste claims. In de 12e eeuw is er al haring gekaakt in Denemarken. Het kaken is waarschijnlijk via Vlaanderen dat handelscontacten had met de Denen naar de Lage Landen gekomen. In Biervliet wordt Willem Beukelszoon nog wel in ere gehouden. Onder andere met een standbeeld van deze legendarische figuur.
Bronnen op aanvraag beschikbaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten