dinsdag 28 juni 2011

Onweer en bliksem

Onweer en bliksem maken mensen en vooral kinderen en huisdieren bang. De lichtflitsen en het gedonder zijn daar de oorzaak van. Wat kun je ertegen doen? Je kan er actief iets tegen doen. Nu zijn er bliksemafleiders. Vroeger gebruikte men planten, dieren en het evangelie van Johannes.

Sint Jan
Tegen de vernietigende krachten van onweer hebben mensen verschillende strategieën gebruikt. Als onweer uitbreekt kan men in de negentiende en begin twintigste eeuw bij katholieken een deel van de Sint Janstros, -kroon of -tak verbranden in het haardvuur.

De kruiden, bloemen en bladeren trekt men uit de Sint Janstak die op 24 juni aan de deur wordt opgehangen. Waar de krans of tak uit bestaat, hangt af van de plaats waar men woont. Voorbeelden daarvan zijn: eikenbladeren, takjes van notenbomen, rozen, korenbloemen en altijd Sint Janskruid. Het symbolisch verbranden van de vaak ingedroogde kruiden, bloemen en bladeren verlaat als rook het huis en beschremt zo tegen blikseminslag en brand.

Evangelie van Johannes
Een andere manieren om onheil van onweer af te weren is het lezen van het evangelie van Johannes. Dit 'St. Jans Evangelie' is niet geschreven door Johannes de Doper maar door de evangelist Johannes. Johannes de Doper komt wel voor in het evangelie van Johannes. Het evangelie beschrijft hoe Jezus door Johannes gedoopt wordt en hoe Johannes Jezus herkent. Zo gauw het onweer dreigt los te barsten begint men met het lezen van het Evangelie tot het natuurgeweld voorbij is.

Voorzorgsmaatregelen
Wie ruim van te voren al zeker wil zijn van een beschermd huis, kan op de buitenmuur een wit kruis schilderen of op het dak huislook laten groeien. Ook een vlierstruik dicht bij het huis is effectief, dacht men. De vlierstruik beschermt het kostbare vee tegen heksen en zwarte magie maar houdt ook vliegen en muggen weg.

Dieren
Naast struiken en planten kunnen ook dieren een huis vrijwaren van blikseminslag. Dat geldt met name voor de ooievaar en de zwaluw. Beide zijn vogelsoorten die vaak in de buurt van woningen voorkomen in de 19e en begin 20ste eeuw. Zwaluwen nestelen veelal net onder de dakrand en ooievaars bouwen hun nest vaak op een dak.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: