dinsdag 7 juni 2011

Nieuwe maatjesharing


Vandaag 7 juni ligt de nieuwe haring weer in de winkels en is aan de viskar te koop. Eigenlijk alleen in Nederland is men verzot op nieuwe haring. De maatjesharing komt nu uit Scandinavië. De streek waar ook de conservering van de verse vis ontdekt is.

Volksvoedsel
Haring is vanaf de middeleeuwen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse dis. Maar daar niet alleen. In de Scandinavische landen, Engeland en Vlaanderen is haring ook belangrijk voedsel dat zelfs als ontbijt genuttigd wordt.

Maagden en maatjes
Alleen in Nederland wordt de verse, gezouten haring nu nog gegeten. Dit verse product wordt vooral gevangen in juni en juli als de vissen nog geen hom of kuit hebben gemaakt. Het zijn nog vissen die niet aan de voortplanting zijn toegekomen. Deze 'maagden' zijn de enige vissen die maatjes haring kunnen heten. Volgens de experts is maatje dan ook afkomstig van maagden- of maagdelijke haring. Door de maagdelijke haring te kaken en te zouten is deze beter goed te houden.

Bronnen op aanvraag beschilkbaar

Geen opmerkingen: