zaterdag 25 juni 2011

Sint Jan 1


Op 24 juni viert men de dag van de heilige Johannes of Sint Jan.Traditioneel stopt men op 24 september met het steken van de asperges. De planten mogen daarna gewoon groeien om volgend jaar verzekerd te zijn van een sterke plant die weer nieuwe scheuten (asperges) kan produceren.

Haring geen maatje meer
De vangst van maatjes haring loopt ten einde. De vis wordt rond deze tijd geslachtsrijp en is daarom niet langer maagdelijke haring. Dat er het gehele jaar nog maagdelijke (= maatjes) haring te krijgen is komt omdat de vis diepgevroren wordt en zo heel lang goed blijft. De haring gevangen na 24 juni heet daarom Sint Jans haring. Deze wordt voor andere haringspecialiteiten gebruikt als panharing, bokking, zure haring en haring in tomatensaus.

Gras maaien
Boeren maaien voor het eerst weer gras om te laten drogen op het weiland. Het aanleggen van de wintervoorraad begint met Sint Jan op 24 juni.

Overgangsperiode
Kortom Sint Jan op 24 juni is een overgangsfeest. Het markeert een periode in het seizoen. De dag is nu een onbetekenend feest dat hier en daar alleen nog op folkloristische wijze gevierd wordt. In de meeste streken van Nederland is het verdwenen.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: