donderdag 9 juni 2011

Buisjesdag en Vlaggetjesdag



Buisjesdag is de dag dat de schepen in Vlaardingen uitvaren om op haring te gaan vissen. Dat gebeurt in de 18e en 19e eeuw niet eerder dan een week of twee voor 24 juni. De dag van de heilige Sint Jan of Johannes de Doper. Op 24 juni mochten de vissersboten, buizen, hun netten uitzetten voor de haring. Veel hing van de succesvolle vangst af. De uittocht van de schepen is daarom lang een groot moment geweest in ons land. Later verlengt men het feest met een 'wandeldag' waarbij de schepen versiert met vlaggen en vlaggenslingers bezoek ontvangen. Het is dan een plaatselijke traditie in Vlaardingen.

Traditie verdwijnt bijna
In de tweede helft van de negentiende eeuw verdween de buisjes- en wandeldag, omdat niet alle schepen tegelijk van wal staken. Het uitzwaaien van de schepen verdwijnt daarmee als traditie. Hier en daar blijft een schipper zijn schip versieren, maar het is geen plaatselijk of landelijk feest meer. In plaats van wandeldag komt rond de eeuwwisseling de aanduiding Vlaggetjesdag in zwang. Het is de dag waarop een haringschip versiert uitvaart.

Haringfeest
Na de Tweede Wereldoorlog begint het Bedrijfschap voor vis en visproducten opnieuw met een vlaggetjesdag. Doel is de visserij en de vis te promoten. Dat gebeurt afwisselend in Vlaardingen, IJmuiden en Scheveningen. Tegenwoordig vindt Vlaggetjesdag alleen nog in Scheveningen plaats. Niet als de schepen vertrekken maar als de nieuwe haring gearriveerd is. De Vlaggetjesdag van 2011 valt op de zaterdag voor Pinksteren.

Bronnen op aanvraag

Geen opmerkingen: