zondag 26 juni 2011

Sint Jan 2

Tot in de negentiende euw is Sint Jan een belangrijke feestdag. In de 16e en zeventiende eeuw zijn de vuren op de vooravond van 24 juni het belangrijkst. Op hoger gelegen dijken of op het centrale stadsplein organiseert de jeugd een bijeenkomst met dans, zang en muziek. Er wordt een groot vur gemaakt waar ongetrouwde jongens en meisjes elkaar ontmoeten, dansen en plezier maken.

Langste dag
Sint Jan valt in dezelfde periode als de langste dag van het jaar. Deze overgang had magische betekenis. Men dacht de zon te zien springen en gooiden as van de Sint Jansvuren voor de buitendeur omhoog om heksen, duivels en weervolven buiten te houden. Ook spijkert men Sint Janstrossen of -kransen op de deur.

Bescherming vee
Daarnaast voert men ook vee door de Sint Jansvuren om ze te vrijwaren van ziekte en dood. Mensen en dieren gebruiken de dauw van 24 juni om zich mee te wassen of om de dieren mee in te wrijven. De dauw verzamelt men door 23 juni doeken op het gras te leggen of 's,morgensvroeg ongekleed door het natte gras te rollen.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: