maandag 25 juli 2011

Wat is vinken zetten?


Vinkenzetting 2010

Vinken zetten is een sport waarbij vinken zoveel mogelijk melodietjes in een bepaalde tijd ten gehore moeten brengen. De sport wordt vooral beoefend in West Vlaanderen en is al bekend uit geschriften van de zestiende eeuw. De vroegste vermelding van 1593 komt uit de stad Ieper.

Bloei
Na 1900 is deze volkssport tot grote bloei gekomen. Er ontstaan vele verenigingen en een echte bond voor vinkeniers. In de maanden mei tot en met juli zijn er wedstrijden. De vogels plaatst men in kooien naast elkaar op een rustige weg. De wedstrijd duurt ongeveer een uur. Kampioenen kunnen in die tijd tot wel 1200 keer een melodietje fluiten. Een jury luistert naar de vogels en beoordeelt of de vink (Botvink) wel het goede melodietje fluit. De veranderende houding ten op zichte van dieren leidt in het begin van de twintigste eeuw tot verregaande regels en verboden voor vinkeniers. Deze sport die veel door arbeiders bedreven werd viel niet meer in goede aarde bij de politieke elite in stad of dorp.

Blinde vink
In het verleden gebruikte men wrede methoden om de vinken tot grotere prestaties te dwingen. Men schroeide de ogen dicht waardoor de vogels niet afgeleid zouden worden. Sinds 1924 is dat verboden. In 1939 werd de Algemene Vinkeniersbond (AVIBO) opgericht.

Nederland
Hoewel de meeste vinkeniers in Vlaanderen te vinden zijn, kent men ook vinkenliefhebbers in Wallonië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In de jaren dertig van de twintigste eeuw zijn het vangen van vinken en de wedstrijden met vinken verboden. Vinkeniers wijken dan uit naar België om wedstrijden te bezoeken. Tegenwoordig zijn er ook zangwedstrijden in Nederland. Met name in Noord-Brabant leeft deze sport met vinken nog. Er zijn verenigingen in Tilburg, Goirle en omgeving.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: