donderdag 21 juli 2011

Hondsdagen





Hondsdagen zijn genoemd naar Hondsster Sirius

De hondsdagen vallen in de warmste periode van het jaar in de maanden juli en augustus. Wat is de betekenis van deze bijzondere zomerdagen?

Over de periode van de Hondsdagen lopen de meningen uiteen. Sommige auteurs hebben het over de periode 15 juli tot en met 15 augustus en anderen beginnen de periode op 21 juli en laten die stoppen op 21 of 23 augustus. Het KNMI gaat uit van de periode 20 juli tot en met 20 augustus.

De naam zou ontleend zijn aan de nabijheid van de zeer heldere ster Sirius bij de zon. Sirius wordt ook wel de Hondsster genoemd. De jager Orion heeft in de Griekse mythologie een hond die Sirius heet. Toen Orion stierf kreeg hij met zijn hond een plaats aan de sterrenhemel. Opvallend is dat Sirius een heel heldere ster is. Een belangrijk herkenningspunt aan de nachtelijke hemel.

Ongewoon verschijnsel
De ster Sirius maakt onderdeel uit van het sterrenbeeld Grote Hond. Tijdens de hondsdagen is deze heldere ster door de nabijheid van de zon niet te zien. Een ongewoon verschijnsel dat aanleiding geeft tot allerlei volksgeloof.

Hondsdolheid
De hondsdagen kenmerken zich dan ook door vreemde verschijnselen zoals een groter aantal gevallen van hondsdolheid. Het schijnt gebruik te zijn geweest honden in deze periode uit voorzorg te muilkorven om verspreiding van de besmettelijke en dodelijke virusziekte te voorkomen.

Warmste periode
De hondsdagen zijn vaak de tijd waarop men goed oplet voor rotten en bederven vam eten. Boter, melk en andere verse etenswaren bederven eerder. Bovendien heeft iedereen veel last van vliegen en muggen.

De periode eindigt als de ster Sirius weer zichtbaar is. Op zijn vroegst op 23 augustus.

Bronnen op aanvraag beschikbaar



Geen opmerkingen: