woensdag 20 juli 2011

20 juli natte dag?

Sint Margriet zou natte periode aankondigen

De volksweerkunde heeft veel gezegden en weerspreuken over 20 juli. Volgens de volkskalender is dit namelijk de dag van de heilige Margriet oftewel Sint Margaretha van Antiochië. Het zou een natte dag zijn. 'Margriet houdt haar water niet. Sinte Margriet is een pisgriet en Regen op Sinte Margriet geeft zes weken boerenverdriet.'

Droge heilige
Via het de site van het KNMI kun je makkelijk nagaan of het inderdaad altijd regende op 20 juli en of het meer regende dan op 19 of 21 juli die geen speciale melding als regendag hebben. Van de elf metingen in de jaren 1999-2010 is op 20 juli de neerslag 5 keer hoger dan de dag ervoor en erna. Vijf keer is hij lager dan de dag ervoor of de dag erna en een keer is er geen neerslag op alle drie de dagen. Het is dus niet zo dat het op 20 juli altijd meer regent dan op 19 of op 21 juli.

Droge dag
Bovendien regent het niet altijd op 20 juli. Twee keer is er helemaal geen neerslag op de dag van Pisgriet. En vijf keer is het minder dan 1 mm. Ook in het jaar dat het meeste regen viel, op 20 juli 2007, was het daarna echt geen zes weken nat. Van 20 juli tot en met 31 augustus (43 dagen) waren er 19 droge dagen zonder een spatje neerslag en nog eens vijf dagen met minder dan 0.05 mm neerslag.

Kortom de conclusie dat regen op 20 juli betekent dat het zes weken regent houdt geen stand. En ook dat conclusie dat 20 juli altijd een natte dag is blijkt niet juist. Kortom Margriet is niet echt een Pisgriet.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: