dinsdag 14 februari 2012

Wanneer gaan Nederlanders Valentijnsdag vieren?



Oorspronkelijk is de viering van Valentijn een Engels-Frans feest voor de elite. De eerste vermeldingen van deze viering in Engeland dateren uit de 14e eeuw. In de 18e eeuw gaat ook de middenklasse Valentijnsdag vieren. Pas in de 19e eeuw wordt het een feestdag voor iedereen. Tenminste voor die mensen die zich prentbriefkaarten en cadeautjes kunnen veroorloven. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt Valentijnsdag een nieuwe betekenis en wordt met name onder jongeren een populair feest.



Na 1945

Ook in Amerika wordt Valentijnsdag dat door Engelse immigranten naar Amerika is gebracht populair na 1945. Vooral door allerlei promotie-acties van bloemisten en banketbakkers krijgt Valentijnsdag meer inhoud en betekenis.



Nederland is laat

Het succes in de Verenigde Staten zorgt ook dat in Nederland het feest meer betekenis krijgt. Het succes bleef tot de jaren tachtig van de vorige eeuw beperkt. Waarschijnlijk hebben de Nederlanders in die tijd nog geen behoefte aan dit feest of vinden het te commercieel.



Ook in Nederland zijn bloemisten en banketbakkers de promotors na 1945. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw vermindert de terughoudendheid. Vooral jongeren gaan dan Valentijnsdag vieren. Hoe er Valentijnsdag gevierd moet worden is afgekeken van televisieseries uit Amerika, maar ook bekende strips als Charlie Brown. Wederom zijn het bloemisten en taartenbakkers die het feest stimuleerde maar vooral ook de PTT (nu: TNT Post) met speciale kaarten en eigen postzegels.



Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: