dinsdag 7 februari 2012

Volle maan bepaalt doorgaan Elfstedentocht?

De ijsmeester van de Vereniging de Friese Elf Steden verwoordt maandag de kansen op doorgaan aan de hand van het weer na volle maan op dinsdag 7 februari. Het weer bij volle maan zegt veel hoor je hem denken.


Volle maan
De impliciete gedachte daarachter is dat het weer in de nacht van volle maan het weer voor de komende tijd bepaald. Helaas. De volle maan of nieuwe maan heeft geen invloed op het weer. Vriezen doet het wel het best als er geen wolken zijn, maar de maan hoeft niet vol of zelfs maar zichtbaar te zijn. Een heldere sterrenhemel 'helpt' net zo goed.

Vriezen of dooien
De veronderstelde connectie tussen beide verschijnselen, vriezen en volle maan, is al oud. In 1820 beweerde een weerkundige amateur ook dat de strengste vorst plaatsvindt bij volle of bij nieuwe maan. Ze hebben het allemaal mis volgens de weerkundigen van nu. 'Geklets in de ruimte' schreef Jan Pellenboer eind jaren tachtig. Dat de ijsmeester de volle maan als indicator gebruikt is misschien niet opmerkelijk. Het weer voorspellen op iets langere termijn is gokwerk. Het kan vriezen of het kan dooien.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: