woensdag 23 januari 2013

Telefoneren


Wanneer beginnen Nederlanders te telefoneren?

Niemand kan meer zonder mobiele telefoon. Maar hoe lang telefoneren Nederlanders eigenlijk? In 1877 maakt Nederland kennis met de telefoon.Maar pas na de Tweede Wereldoorlog dringt het zwarte bakelieten apparaat door in het interieur van gewone woningen. Deze nieuwe manier van communiceren zorgt aanvankelijk voor verwarring.

1877
Het was in 1877 allerminst duidelijk waar telefonie handig voor was. Het was meer een speeltje voor volwassenen. Aanvankelijk gebruikt men telefoons vooral in het bedrijfsleven. Het duurt tot na de Eerste Wereldoorlog voordat het gebruik van de telefoon sterk toeneemt maar na 1945 wordt telefoneren gemeengoed.

Nieuwe rituelen
Door de nieuwe manier van spreken op afstand moeten mensen opnieuw leren hoe ze moeten spreken met iemand aan de andere kant van de lijn. Mensen gebruiken oude etiquette bij het nieuwe apparaat. Voor de telefoon opgenomen wordt, kijken vrouwen eerst even snel in de spiegel of het haar en de make-up nog goed zitten. Dat is men gewend voor het openen van de deur. Als er met een familielid in het buitenland gebeld werd, begint men vanzelf harder te spreken om de grote afstand te overbruggen. Aanvankelijk hangen telefoons ook bij de deur in de gang van het huis. Daar ontvang je ook de mensen die op bezoek komen. Vanaf eind jaren zestig gaat men steeds vaker de telefoon in de kamer plaatsen.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: