donderdag 17 januari 2013

Sneeuwpret


Wanneer verschijnt voor het eerst sneeuwpret als wintervermaak in de pers?

Sneeuwpret duikt wat later op in de krant dan winterpret. De eerste keer waarschijnlijk in de winter van 1885. Er wordt op 11 december een aankondiging gepubliceerd van een arrensleewedstrijd achter het Rijksmuseum in Amsterdam. Er zijn prijzen voor de mooiste arrensleden met een of meer paarden en er zijn wedstrijden waarbij medailles, geld en een sneeuwprijs te winnen zijn.

Dat sneeuwpret ook van korte duur kon zijn blijkt uit een krantenbericht over IJsselmonde.

'Bij sneeuw en vriezend weer, is de kerkstoep te IJsselmonde de plaats, waar jong en oud zich vermaakt. In dolle vaart gaat het dan met de slede langs de spiegelgladde helling naar beneden.

Zoo ook Dinsdagavond 10 uur, toen de vrouw van V., de stoep willende oploopen, plobseling in aanraking kwam met zoon voertuig en daardoor onverwacht in de feestvreugde betrokken werd, evenwel met het voor haar noodlottige gevolg, dat zij viel en het krulijzer van de muts haar in het hoofd drong.

V., daarop boos geworden, maakte aan de sneeuwpret voor goed een einde, door de geheele stoep met koolasch te bestrooien, hetgeen menigen uitval en zelfs een beleediging aan het adres van V. tengevolge had, voor welk laatste feit procesverbaal werd opgemaak.

Bronnen op aanvraag beschikbaar.

Geen opmerkingen: