Tijdens de Mexicaanse griep (2010) berichten media dat er knoflookschaarste is in China. Om besmetting te voorkomen eten Chinezen knoflook wordt gemeld. In Europa fronst men de wenkbrauwen en begint een kostbare inentingsprogramma.
Knoflook geneest
Nog geen jaar later lijkt het eetgedrag van de Chinezen zo gek nog niet. In de televisie-uitzending van EénVandaag van 18 mei 2011 ( http://player.omroep.nl/?aflID=12564714 ) wordt ingegaan op de wonderbaarlijke geneeskracht van knoflookconcentraat. Kippen en koeien bouwen meer weerstand op en ontstekingen genezen. Knoflook als alternatief voor antibiotica lijkt voor de hand te liggen. Dat veel boeren de antibiotica nog niet vaarwel gezegd hebben ligt aan de prijs. Knoflookextract is duurder dan penicilline.
Voedsel voor armelui
De sceptische houding heeft in Nederland wellicht ook te maken met het relatief onbekende produkt knoflook. Pas met de introductie van Chinees-indische keuken na de Tweede Wereldoorlog maakt men kennis met dit product. Het is een hernieuwde kennismaking. Knoflook is namelijk ook in de 17e eeuw al bekend in ons land. Knoflook eten deden de minder rijke Nederlanders. Met name de sterke onaangename lucht die uit de mond komt na het eten is de reden dat de hogere standen terughoudend zijn met knoflook. Brederode schrijft daarover aan het begin van de 17e eeuw: [Knoflook wordt (pdb)] 'als spijs, vooral als toespijs, genuttigd, en soms bepaaldelijk als een armelijk voedsel genoemd'. In de achttiende en negentiende eeuw gebruikt men knoflook ook als geneesmiddel. Met kruiden wordt het tot een soort moes gestampt of brouwt men er een aftreksel van om te drinken.
Heksen en demonen
Knoflook en de daarmee gepaard gaande lucht is ook bruikbaar om heksen en demonen op afstand te houden. Ziektes worden langetijd ook aan heksen en demonische krachten toegeschreven. Door knoflook te eten blijft je dat bespaard. Dat blijkt nu dus te kloppen al is het niet omdat knoflook boze geesten op afstand houdt maar door de bacteriewerende stof allicine.
Bronnen op aanvraag: cultuurtraditie@live.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten