De vroegste vermeldingen van Moederdag dateren uit Engeland. Daar is mothering day voor het eerst opgetekend in de zeventiende eeuw. De Moederdag zoals wij die in Nederland vieren, komt niet uit Engeland, maar uit de Verenigde Staten. Deze tradttie begint iets meer dan een eeuw geleden
Anna Jarvis
Lerares Anna Jarvis (1864-1948) herdenkt elk jaar op 9 mei de sterfdag van haar moeder. Vanaf 1907 gaat ze zich inzetten voor een echte Moederdag. Deze general memorial day of all mothers wordt door het parlement uiteindelijk overgenomen en op 8 mei 1914 bekrachtigd president Woodrow Wilson het palements besluit. Moederdag vieren Amerikanen op de tweede zondag van mei. Later wordt door het succes van de dag in 1936 ook een Vaderdag ingevoerd.
Bakkers en bloemisten
Anna Jarvis promoot de Moederdag na 1914 ook in het buitenland. Ze schrijft vele brieven naar regeringen en pleit voor navolging van het Amerikaanse voorbeeld. Waarschijnlijk heeft het feest in de jaren twintig ook in Nederland voet aan de grond gekregen. De promotie is in ons land vooral het werk van bakkers- en bloemistenorganisaties. Aanvankelijk (1926) valt Moederdag op 20 mei en vanaf 1931 kiest men ook hier voor de tweede zondag van de meimaand. In de jaren dertig krijgt dit nieuwe feest steeds meer betekenis. Moeders worden in het zonnetje gezet en hoeven een dag geen huishoudelijk werk te doen en eten te koken. De traditionele cadeaus voor moeder zijn ook nu nog een bos bloemen en een taart. Zondag 8 mei 2011 viert Nederland Moederdag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten