vrijdag 11 november 2011

Wie is Sint Martinus of Sint Maarten?


Sint Maarten is een bisschop die leeft in de vierde eeuw na Christus. Hij is vooral bekend door het verhaal waarin hij de helft van zijn mantel schenkt aan een bedelaar voor de poorten van de Franse stad Amiens. Het feest van Sint Maarten wordt gevierd op 11 november de sterfdag van de heilige.

Hongaar

Maarten is geboren in het tegenwoordige Hongarije. Als soldaat in het Romeinse leger belandt hij in Frankrijk. Volgens zijn biograaf Sulpicius Severus vindt voor de poorten van de stad Amiens een ontmoeting plaats met een bedelaar. Martinus ziet de naakte bedelaar, snijdt zijn mantel in tweeën en schenkt een deel aan de bedelende man. Later zal de bedelaar in de gedaante van Christus in zijn droom verschijnen. Het lijdt tot de bekering van Martinus. Hij besluit het christelijk geloof te volgen.

Tours

Martinus zegt het soldatenleven vaarwel en sticht daarna vele kloosters in Frankrijk. In 372 wordt hij benoemd tot bisschop van Tours en in die stad sterft hij ook op 11 november 397. In Tours bevindt zich ook het graf van de heilige Martinus.

Kerstening

Met de kerstening van de lage landen die vooral uit Frankrijk komt ook de populariteit van de heilige Martinus naar het noorden. De heilige is populair omdat hij een bekeerling is en het opneemt voor de armen. Vele kerken krijgen Martinus als patroonheilige bijvoorbeeld in Utrecht. Martinus is de patroonheilige van de Domkerk.



Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: