De hoogleraar sterrenkunde Peter Bartel
van de Universiteit Groningen heeft gekeken naar de afbeeldingen van Sinterklaas
Maanonderzoek
Leuk dat een sterrenkundige over dit onderwerp onderzoek doet. Maar Illustratoren zijn geen sterrenkundigen. Niet alleen is een juiste presentatie van de maan in illustraties voor kinderen niet hun eerste gedachte, maar ze zitten er ook veel minder ver naast dan de hoogleraar denkt.
Sinterklaas is ochtendfeest
Sinterklaas is in ieder geval vanaf de 17e tot ongeveer de eerste helft van de twintigste eeuw gevierd op de ochtend van 6 december. De sintschilderijen van Jan Steen laten de feestelijkheden op de ochtend zien en niet in de avond. Kijk maar door de ramen. De lucht is blauw. Dat Sinterklaas dus tot ‘s morgens vroeg de cadeautjes heeft gebracht is helemaal niet onwaarschijnlijk.
Dakschimmel
Hebben die illustratoren met hun ochtendmaan achteraf zonder opzet toch nog goed gedaan? Nu wordt het feest wel 's avonds gevierd. Voor toekomstige tekenaars en papierontwerpers is het misschien goed even een sterrenkundige te raadplegen. En wellicht is het dan ook raadzaam een paardenhoogleraar te raadplegen. Want loopt de schimmel op het Sinterklaaspapier en in de Sintboeken wel juist over het dak?
Bronnen op aanvraag beschikbaar
2 opmerkingen:
Wat fantastisch dat er aandacht is voor de maanstanden.
Nu nog de weermannen en -vrouwen vragen om in het weerbericht ook de goede maanstanden op te nemen.
De NOS reactie was, toen ik hierom vroeg:
wegens de verschillende maanstanden is er (voor het gemak)
gekozen voor dezelfde maanstand, ongeacht de werkelijke stand!
Lijkt me wat gemakzuchtig.
Els Sinnige - Heemskerk
Els,
Bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens dat het wat makkelijk is van de NOS. Elk kind kan bij helder weer zien dat het niet klopt.
Groet,
Piet de Boer
Doe de groeten aan je baas.
Een reactie posten