zaterdag 24 september 2011

Wanneer verandert de kermis van markt naar reizend pretpark?


Parade maken op de kermis in de 19e eeuw


Vanaf het ontstaan in de elfde eeuw (1000-1100) is de kermis een warenmarkt versiert met enige vermaak. Vooral artiesten en ambachtslieden zoals brillenmakers en tandartsen kon men op de kermis bezoeken. In de tweede helft van de negentiende eeuw verandert dat. Door de snel toenemende industrialisatie groeien de steden en zijn kermissen steeds belangrijker als vermaak voor de bevolking. Kermis is voor velen vakantie. Enkele weken zet de stadbeboner de bloemetjes buiten.

Handel en vermaak
In Amsterdam staan de straten ook in deze tijd nog vol met handelskramen, maar neemt het belang van de vermaakzaken toe. Toneelvoorstellingen, reizende dierentuinen en wassenbeelden-spellen staan op de Botermarkt en op andere pleinen om het publiek te vermaken en het actuele nieuws te brengen.

Stoommachine
Ook bij de attracties zie je de invloed van de negentiende eeuw met zijn industrialisatie. Met name de voortstuwing van de attracties moderniseert. Stond er eerst een paard of handwerksman de draaimolen te duwen, nu wordt de carroussel met een stoommachine in beweging gezet. De attracties worden ook groter en kunnen meer mensen tegelijk vervoeren. Het is het begin van de glorietijd van de stoomcarrousel.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: