kermistafereel |
In augustus en september vinden overal in Nederland weer kermissen plaats. Volgens sommigen is de kermis niet meer van deze tijd. Het is goedkoop en super commercieel vermaak dat alleen maar goed is voor de exploitanten die op de kermis hun zakken vullen. Maar is dat wel zo?
Exploitanten
Kermisexploitanten hebben een eigen bedrijf dat elk jaar weer zijn bestaansrecht moet bewijzen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een winkel in een stad of dorp kan de kermisexploitant geen echt vaste klantenkring opbouwen in de paar dagen dat de attractie staat. Net zoals in het gewone zakenleven heb je grote exploitanten met veel attracties die veel kermissen doen en kleine exploitanten die met een of enkele attracties hun centen moeten verdienen.
Sociaal gebeuren
Het belang van kermis in een buurt of dorp is zeker niet afhankelijk van de exploitanten of attracties. Kermis is een sociaal gebeuren dat banden tussen dorpelingen en buurtgenoten versterkt en bevestigt. Daarnaast is de kermis een vrijplaats. Een plek waar regels die in het normale leven gelden even opzij gezet worden. Je bent vrijer op de kermis. Het is toegestaan om te gokken bij de gokkasten, een jongen kan een meisje vrijblijvend het hof maken en sociale spanningen kunnen bijgelegd of uitgevochten worden. De kermis fungeert als een soort ventiel dat het teveel aan spanningen laat ontsnappen. Het belang van kermissen schuilt in deze sociale betekenis. Mensen ontmoeten elkaar ook als ze al lang niet meer in het dorp wonen. Kermis schept door zijn glitter en glans een wereld van overvloed en welbehagen. Even niet werken en je lekker te goed doen aan zoete suikerspinnen en oliebollen.
Bronnen op verzoek beschikbaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten