dinsdag 21 februari 2012

Carnavalsoptocht De Zilk boven de Moerdijk

                                          Optocht De Zilk 19 februari 2012


Boven de Moerdijk wordt ook carnaval gevierd. In het buurtschap De Zilk claimen ze de een na grootste optocht van boven de Moerdijk te hebben. Noordwijkerhout (Kokkerhout), waar De Zilk onder valt,  zegt al jaren de langste stoet te organiseren.

44 Jaar
Dit jaar viert de carnavalsstichting De Duinknijnen het 44 jarig jubileum. De eerste prins kwam in het seizoen 1968-1969 aan de macht in het Duinknijnenrijk. Henk Nederstigt, beheerder van de voetbalkantine, besloot met een aantal mensen van de overkoepelende sportvereniging een dansavond voor volwassenen te organiseren op vastenavond. Henk werd op vastenavond 1969 tot prins gekozen en met een papieren steek nam hij de naam Hendrikus den Eerste aan. Daarmee was het carnaval in De Zilk een feit.

Dit jaar is de 44e prinsenpaar aan de macht: Prins Jubilé (Wil Stroombergen) en zijn prinses Jubilea (Marga Stroombergen-Nederstigt). De huidige prinses is de dochter van de eerste prins in het Duinknijnenrijk. Beiden zagen hoe zondag 19 februari een bonte carnavalstoet door de straten van dit Zuid-Hollandse dorp trok en zo bewezen dat Carnaval in de gemeenten Noordwijkerhout en De Zilk springlevend is.

Bronnen op aanvraag beschikbaar

dinsdag 14 februari 2012

Wanneer gaan Nederlanders Valentijnsdag vieren?



Oorspronkelijk is de viering van Valentijn een Engels-Frans feest voor de elite. De eerste vermeldingen van deze viering in Engeland dateren uit de 14e eeuw. In de 18e eeuw gaat ook de middenklasse Valentijnsdag vieren. Pas in de 19e eeuw wordt het een feestdag voor iedereen. Tenminste voor die mensen die zich prentbriefkaarten en cadeautjes kunnen veroorloven. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt Valentijnsdag een nieuwe betekenis en wordt met name onder jongeren een populair feest.



Na 1945

Ook in Amerika wordt Valentijnsdag dat door Engelse immigranten naar Amerika is gebracht populair na 1945. Vooral door allerlei promotie-acties van bloemisten en banketbakkers krijgt Valentijnsdag meer inhoud en betekenis.



Nederland is laat

Het succes in de Verenigde Staten zorgt ook dat in Nederland het feest meer betekenis krijgt. Het succes bleef tot de jaren tachtig van de vorige eeuw beperkt. Waarschijnlijk hebben de Nederlanders in die tijd nog geen behoefte aan dit feest of vinden het te commercieel.



Ook in Nederland zijn bloemisten en banketbakkers de promotors na 1945. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw vermindert de terughoudendheid. Vooral jongeren gaan dan Valentijnsdag vieren. Hoe er Valentijnsdag gevierd moet worden is afgekeken van televisieseries uit Amerika, maar ook bekende strips als Charlie Brown. Wederom zijn het bloemisten en taartenbakkers die het feest stimuleerde maar vooral ook de PTT (nu: TNT Post) met speciale kaarten en eigen postzegels.



Bronnen op aanvraag beschikbaar

maandag 13 februari 2012

Wat heeft Valentijnsdag met Carnaval te maken?





Valentijn is een van de hoofdpersonen uit een vastenavondspel. Het verhaal over de tweeling Orson (of Nameloos) en Valentijn wordt ook in Nederland in de zeventiende eeuw nog op schilderijen vastgelegd. De viering van Valentijnsdag op 14 februari en de viering van carnaval in deze maand is misschien niet toevallig. Beide zijn lentefeesten.



Tweelingbroers

Het verhaal stamt waarschijnlijk uit Frankrijk. De oudste fragmenten van de tekst dateren uit de late middeleeuwen (14e eeuw). Een uitgebreide versie dateert uit de 15e eeuw. De tweeling Valentijn en Nameloos zijn koningskinderen die door een boosaardige schoonmoeder te vondeling worden gelegd. Valentijn groeit op aan het hof en weet door opvoeding en opleiding een goede ridder te worden. De andere broer groeit op bij een wolvin in het bos. Deze bosman wordt afgebeeld als wildeman met een lange baard, onverzorgd uiterlijk en kleding van bladeren.



Ontmoeting met bijna dodelijke afloop

De broers ontmoeten elkaar en Valentijn dreigt zijn broer om het leven te brengen. Gelukkig herkent hij hem en kunnen ze samen ten strijde trekken tegen de mensen die hun moeder in diskrediet hebben gebracht en verantwoordelijk zijn voor de scheiding van de broers. Het verhaal van Valentijn en Nameloos symboliseert dat familiebanden, bloedverwantschap en liefde zich niet verloochenen.


Lente-en liefdesfeest
Het opvoeren van het spel voor de vasten op straat heeft te maken met de symbolische betekenis van de wildeman als een figuur van de natuur en de groeikracht. Met carnaval wordt de overwinning van de lente op de winter gevierd. Het middeleeuwse verhaal van Orson en Valentijn past daar goed bij. Vandaar dat op Valentijnsdag bloemen gegeven worden en nieuwe lenteliefdes kunnen opbloeien.



Bronnen op aanvraag beschikbaar

Hoe oud is Valentijnsdag?





Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Dit is de feestdag van de heilige Valentius of Valentijn. Valentijn was priester in Rome en werd volgens de overlevering op 14 februari 270 onthoofd. Valentijn stond bekend om zijn zorg voor zieken en bejaarden.


Engelse traditie
De vroegste vermeldingen van een viering van Valentijnsdag dateren uit het Engeland van de veertiende eeuw. Geliefden noemden elkaar die dag valentine en gaven elkaar ook een valentine. Waarschijnlijk was dit een brief, gedicht of een cadeautje. Of de Heilige echt bestaan heeft is de vraag. Waarschijnlijk is Valentijn een figuur die bestaat uit de historische gegevens van een aantal heiligen en geestelijken die alleen de zelfde naam hadden.

Lentefeest
Waarschijnlijk heeft Valentijnsdag ook te maken met een lentefeest dat gevierd wordt in februari. Februari is vanaf de middeleeuwen een lentemaand met Vastenavond als een groot lentefeest.

Een Valentijn speelde bij dit lentefeest een grote rol.



Bronnen op aanvraag beschikbaar



Is Sint Valentijn ook een bekende heilige in Nederland?


In Nederland heet Sint Valentijn: Sint Velten. Deze heilige vereert men net als Sint Valentijn op 14 februari. In ons land is de heilige tot het einde van de twintigste eeuw nooit erg populair geweest. De bekendste plek voor de verering van deze heilige bevindt zich in Westerhoven in de Noord-Brabantse Kempen.



Westerhoven
In Westerhoven bevindt zich de Sint Veltenput die gelegen is bij het riviertje de Keersop. De put valt volgens de overlevering nooit droog en het water in de put zou altijd hoger staan dan dat van de rivier. Door dit wonderbaarlijke hoge waterpeil denkt men dat het water bijzondere krachten heeft, Met name tegen epilepsie of vallende ziekte gebruikt men vroeger het water uit Westerhoven. Waarom juist Sint Velten hierbij hulp biedt is onduidelijk. Waarschijnlijk alleen omdat de naam Velten lijkt op vallen.



Nooit is in Nederland Sint Velten een heilige van bloemen en de heimelijke liefde geweest totdat het Valentijnfeest uit Amerika is komen aanwaaien.



Bronnen op aanvraag beschikbaar

zondag 12 februari 2012

Wat is de betekenis van Valentijnsdag op 14 februari?


Over twee dagen vieren Nederlanders Valentijnsdag. Waarom doen we dat eigenlijk? Is het de aansporing van bloemisten en taartenbakkers of heeft het sturen van een presentje of kaart betekenis voor gevers en ontvangers?

Relatiebeheer

Valentijnsdag heeft betekenis van mensen of ze nu jong of oud zijn. Het is een blijk van waardering of een aanhankelijkheid of zelfs liefdesverklaring. Valentijnsdag is daarmee een moderne vorm van relatiebeheer geworden.


Mannen geven hun vrouw een bos rozen en kinderen geven hun moeder een taart. Ook buren, kennissen en vrienden die zich ingezet hebben of die waardering verdienen worden op Valentijnsdag bedankt. Daarnaast wordt op informele manier de liefdesmarkt verkend. Vooral jongeren sturen elkaar kaarten, smsjes en e-mails als Valentijnsgroet.



Bronnen op aanvraag beschikbaar

vrijdag 10 februari 2012

Warme truiendag



Vandaag 10 februari is het Warme truiendag. Om het energieverbruik te verlagen en de schadelijke effecten van kachelstoken voor het milieu te beperken, wordt aangeraden deze dag de verwarming lager te zetten dan normaal. Volgens de organisatoren scheelt dat 7% energie per graad verlaging.



Kyoto

Om het toch warm te houden wordt aangeraden een warme trui te dragen. Het initiatief voor deze dag komt van de Vereniging Klimaatverbond Nederland. Zij organiseren sinds 2007 de warme truiendag. In België vindt deze dag al plaats sinds 2005. Daar heet deze dag Dikke truiendag ter herinnering aan de ondertekening van het Kyoto-protocol op 16 februari 2005.

Voor meer informatie kijk op de site Warrme truiendag.


Bronnen op aanvraag beschikbaar

dinsdag 7 februari 2012

Volle maan bepaalt doorgaan Elfstedentocht?

De ijsmeester van de Vereniging de Friese Elf Steden verwoordt maandag de kansen op doorgaan aan de hand van het weer na volle maan op dinsdag 7 februari. Het weer bij volle maan zegt veel hoor je hem denken.


Volle maan
De impliciete gedachte daarachter is dat het weer in de nacht van volle maan het weer voor de komende tijd bepaald. Helaas. De volle maan of nieuwe maan heeft geen invloed op het weer. Vriezen doet het wel het best als er geen wolken zijn, maar de maan hoeft niet vol of zelfs maar zichtbaar te zijn. Een heldere sterrenhemel 'helpt' net zo goed.

Vriezen of dooien
De veronderstelde connectie tussen beide verschijnselen, vriezen en volle maan, is al oud. In 1820 beweerde een weerkundige amateur ook dat de strengste vorst plaatsvindt bij volle of bij nieuwe maan. Ze hebben het allemaal mis volgens de weerkundigen van nu. 'Geklets in de ruimte' schreef Jan Pellenboer eind jaren tachtig. Dat de ijsmeester de volle maan als indicator gebruikt is misschien niet opmerkelijk. Het weer voorspellen op iets langere termijn is gokwerk. Het kan vriezen of het kan dooien.

Bronnen op aanvraag beschikbaar